Летище Пловдив

Инвеститор:
Министерство на транспорта – ГД „Гражданска въздухоплавателна администрация” – Летище Пловдив ЕАД

Данни за проекта:
РЗП: 10 090 m2

Главен проектант:
арх. Илко Николов - ''Арконт-А'' ООД

Проектанти:
арх. Диана Мущанова- ''Арконт-А'' ООД
арх. Росица Йовчева
Георги Зайков- ''Атика Дизайн'' ЕООДСтатус: Реализация

Пътническият терминал на летище Пловдив за вътрешни и международни полети е със 120 м дължина, 42 м ширина и 11 м височина. Сградата е с покрита разгъната площ от 10 090 кв.м., в това число 2 700 кв.м. покритие над улица и перон, 5 200 кв.м площ на основното ниво, предназначено изцяло за обслужване на пътници при висок стандарт на услугите и 2 190 кв.м. служебни помещения на второ ниво. В приемната зона на терминала са обособени заведения, магазини, офиси на авиокомпании и туроператори, обменно бюро. В двата й края са оформени втори нива със свободен достъп. Регистрацията на пасажерите става на 9 чек-ин гишета и 2 рентгена за багаж. В сградата е внедрена централизирана система (BMS) за автоматизиран контрол и управление на енергийните разходи и микроклимата в различните функционални зони.
Архитектурната  визия съчетава симетрични и асиметрични изчистени обеми.Съзнателно е търсен различен характер на главните фасади – от страната на паркинга и от страната на пистата. В пластичната композиция участват и двете къси странични фасади. Използваната плоска дъга за всички елементи на покривните плоскости, оформя т. нар. пета фасада, асоциираща се с криле на птица. Ефектните козирки на северната и южната фасада, покриващи тротоара и пътното платно, осигуряват допълнителната покрита площ.

Сградата е носител на Специалната награда за реализация на високотехнологична и енергоефективна сграда от конкурса Сграда на годината 2009г., както и на втора награда от Електронния конкурс за устойчива архитектура на КАБ през 2010 г.
Услуги
· Концепция
· Идеен проект
· Работен проект
· 3D графика
· Дизайн


Тип на проекта
· Обществени сгради и спортни съоръжения

Проекти за индустрия
· Градоустройство
· Строителна

Застроена площ
· 1000 m2 - 10 000 m2
МБАЛ Life Hospital
МБАЛ Life Hospital
Начало